Grade II Georgian Rewritten





Grade II Georgian - Notting Hill, W11
Client: Family of four 
Engineer: Techniker
Photography: Practice's own
  
This Building's Listing and the clients' budgetary constraints dictated only minimal changes to the internal structure. Instead, the existing cellular nature of the floor plans was reused, room uses relocated or reinvented, either separating or inter-connecting between them. The cellar became an independent apartment with own side-entrance. The Listed staircase was carefully clad-over with "giant clapboarding" to provide a new utility room and additional storage. In addition to historic materials such as lime plaster and distemper a palette of the contrasting, modern materials such as spray-painted MDF, rubber sheeting and cast recycled plastic was used internally. The colour palette was kept deliberately pale, serving as a back-drop and allowing the owners to add their own personal touches of colour and vibrancy.

As a contrast to these delicate touches internally, externally, at the rear of the property, the bulky, two story 70-es extension was completely demolished and replaced. A simple steel-framed and glass extension, with fully fold-and-slide-away tall timber-framed windows creates additional, naturally lit ‘in-between’ space, leading onto the new open deck and finally down to the small, walled garden.